La Ponorâta luna septembrie a început cu multă agitație și pregătiri pentru cel de-al doilea eveniment comunitar – o caravană medicală deschisă tuturor locuitorilor din comună. Timp de 5 zile, între 6 și 10 septembrie, sălile de clasă s-au transformat în cabinete medicale. Trei cadre medicale voluntare din Germania au oferit aproape 200 de consultații stomatologice și de medicină generală – 119 copii și adulți au primit un consult general, iar 76 au beneficiat de consultații stomatologice. Chiar dacă la caravană au fost invitați oameni din întreaga comună, majoritatea participanților a fost din Ponorâta și doar câțiva din restul comunei. 

Cabinetul stomatologic a avut un succes deosebit pentru că de obicei consultațiile și tratamentele sunt costisitoare. Din acest motiv, mulți copii și adulți din zone defavorizate nu merg la timp la doctor și problemele dentare se agravează. În cele 5 zile, medicul stomatolog a făcut față cu greu cererilor din comunitate. 

Caravanele medicale periodice reprezintă o bună oportunitate ca adulții și copiii să fie văzuți de un medic care are răbdare să-i consulte și să le explice pașii următori. Asistentul medical comunitar din Coroieni va urmări cazurile mai grave identificate și va sprijini oamenii să continue investigațiile sau să primească tratament.

Caravana medicală a fost un efort comun al organizației nemțești Die Johanniter, al Asociațiilor Reality Check și OvidiuRo, al Primăriei și Școlii Gimnaziale Coroieni, precum și al voluntarilor inimoși.

Credit foto: Bogdan Dincă