Duminică, 17 iulie, 20 copii din Coroieni cu rezultate bune la școală au plecat în cea mai mare aventură din vacanța de vară: Tabăra VIAȚA. După sosirea la Straja, copiii au făcut cunoștință cu echipa Noi Orizonturi responsabilă cu distracția și provocările în următoarele zile. Activitățile au început cu jocuri de prezentare pentru a-i ajuta să intre în atmosferă și să se acomodeze. Apoi Ilie, directorul programului VIAȚA, a prezentat programul zilelor următoare și regulile de grup. A fost o bună ocazie pentru a discuta despre valori: încredere, curaj, perseverență, integritate, responsabilitate, solidaritate. A urmat o noapte în care copiii au dormit iepurește cu gândul la ce îi așteaptă a doua zi.

Ziua de luni, 18 iulie, a început cu un mic-dejun copios. După aceea, copiii și echipa de facilitatori au făcut împreună Contractul de valori în care au notat regulile grupului și ce își propun să facă în tabără. La final, toți membrii grupului au semnat contractul. 

După ce au citit împreună o poveste al cărei mesaj era că trebuie să fim perseverenți pentru a ne atinge obiectivele, întregul grup s-a îndreptat către camp.  A urmat cursul de escaladă. Toți copiii au fost curajoși și s-au cățărat pe stâncă, iar mulți dintre ei au ajuns până în vârf. Au învățat că perseverența dublată de responsabilitate este cheia reușitei. Încurajările colegilor și ghidajul  facilitatorilor au contribuit și ele la succesul activității. Ziua a continuat cu jocuri de intercunoaștere și cu o drumeție pe munte la cules de afine.

Aventura a continuat marți, 19 iulie, cu o serie de jocuri din care au tras învățăminte importante despre lucrul în echipă și importanța coordonării între membrii acesteia, rolul comunicării, al planificării și al încurajărilor. După cină, copiii au participat la un foc de tabără și au fost încântați să își prepare singuri sandwich-uri cu bezea.  

Miercuri, 20 iulie, copiii au urcat Centripetul. Acest exercițiu implică efort fizic și a fost o bună oportunitate de testare a curajului. Reușind să facă față provocării, copiii și-au dezvoltat încrederea în sine și și-au depășit limitele. A urmat Veverița zburătoare, un joc în care fiecare participant a fost ridicat de către grup printr-un sistem de scripeți la o înălțime de 13m. Jocul se numește Veverița zburătoare deoarece timpul de ridicare este foarte scurt și copilul care este ridicat seamănă cu o veveriță care sare din copac în copac. Activitatea are ca scop dezvoltarea încrederii de sineși a spiritului de echipă. Ziua s-a încheiat cu o nouă drumeție.

Joi, 21 iulie, a fost cea mai colorată zi. Copiii, îndrumați de lideri, s-au jucat cu Parașuta curcubeu. Jocul a solicitat atenția copiilor, dar și spiritul de echipă și capacitatea de coordonare.  Distracția a fost la cote maxime. Următorul joc a testat încrederea dintre membrii grupului și i-a stimulat să comunice eficient pentru atingerea obiectivului: copiii au urmat un traseu fiind legați la ochi și așezați în șir indian. După prânz, au confecționat diferite suveniruri pentru cei dragi. 

Seara s-a încheiat cu o petrecere organizată de echipa Noi Orizonturi.

Vineri, 22 iulie, copiii și-au luat la revedere de la facilitatori și de la toți ceilalți copii pe care i-au cunoscut în tabără, dar nu înainte de discuta despre activitățile din tabără, despre ce le-a plăcut cel mai mult și ce au învățat în ultimele zile. La final au primit o brățară și fiecare și-a luat un angajament pe care trebuie să-l respecte până va reveni la Straja.

Pentru toți copiii au fost cinci zile de neuitat, în care au trăit experiențe noi, și-au depășit limitele, au râs și au primit încurajări.

Foto Credit: Radu Uglea